Om padel

Bakgrund

Padel (eller padeltennis) är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet, vilket mer liknar squash. Sporten sägs ha uppfunnits i Mexico i slutet av 1960-talet och kom att få sitt första säte i Marbella i Spanien, bl a på Manolo Santanas Tennis- och Padelklubb. Riktigt stor blev padeln först då den exporterades till Argentina där sporten kraftigt expanderade under 1980-talet. Återexporten till Spanien kom att ske under 1990-talet där padeln så sakteliga växte fram i de större spanska städerna. De senaste 10-15 åren har padeln fullständigt exploderat i Spanien och man räknar idag med nästan fem miljoner utövare och denna sport/fritids-sysselsättning/sociala nöje har gått om tennisen i antalet utövare. Sporten växer nu kraftigt i Europa, just nu snabbast i Sverige, Frankrike och Italien. Padeln har också sin professionella tour, World Padel Tour, som framför allt spelas i Spanien, men tävlingarna sprids nu till övriga Europa och delar av övriga världen. I Sverige har det Svenska Padelförbundet för första gången år 2016 anordnat sin egen tour, Swedish Padel Tour. I Sverige finns det i början av juli 2016 drygt 120 inom- och utomhusbanor från Ystad till Luleå med en för närvarande klar dominans i Skåne, men etableringstakten i övriga landet är mycket snabb.

Spelplanen

En padelplan har måtten 10×20 meter och banan är omgiven av väggar, vanligen av glas, som får användas i spelet, samt galler. Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis. Man spelar alltid dubbel. Om man spelar singel spelar man vanligtvis diagonalt och växlar mellan forehand (höger) respektive backhandruta (vänster).

Regler:

Serven

Alla servar slås underarms, från eller under midjehöjd. Precis som i tennis slås den första serven från forehandrutan och sedan växlar man mellan forehand- och backhandrutan. Servaren måste stå bakom servelinjen mellan mittlinjen och sidoväggen och släppa bollen bakom servelinjen vid själva serven. Bollen skall slås över nät och studsa i serverutan (eller på dess linjer) på diagonalt motsatt sida. Bollen kan fortsätta att studsa i väggen, men om den efter studs i mottagarens serveruta träffar gallret, då är det servefel. Man har liksom i tennis två servemöjligheter. Servemottagaren kan efter studs välja att slå bollen innan eller efter det att den träffar i sidoväggen och/eller bakväggen, men bollen får aldrig studsa mer än en gång på egen sida. När bollen har träffat i rätt serveruta och bollen har returnerats korrekt, så är hela planen i spel. Boll som returneras direkt i motståndarens bak- eller sidoväggar är ute. Serven går om ifall bollen nuddar nätkanten och går in i serverutan eller om den efter nättouch studsar två gånger eller mer i serverutan och sedan går in i gallret. En serve som nuddar nätkanten och sedan studsar en gång i serverutan och därefter direkt i gallret är fel.

Spelet

Under spelets gång så får bollen växelvis studsa max 1 gång på egen sida. En spelare kan välja att returnera bollen på volley eller låta bollen studsa, direkt eller efter väggkontakt, en gång i marken. Mottagaren kan returnera bollen direkt tillbaka till motståndarnas planhalva eller alltså låta bollen studsa i vägg på egen sida, ”valla” bollen, för att slå tillbaka den. Om bollen däremot träffar stängslet på egen sida så vinner motståndaren poängen.

Hur man vinner poäng

I padel vinner man poäng om:

  • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
  • Motståndaren slår bollen i nät
  • Motståndaren slår bollen ut, d v s antingen direkt utanför banan eller direkt i en av väggarna på motståndarens planhalva
  • Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat och returnera.
  • Motståndaren slår bollen i eget galler
  • En motståndare träffas av bollen

Poängräkning (som i tennis)

Poängräkningen i padel är densamma som i tennis, dvs 15, 30, 40 och game. Om det står 40-40 måste man vinna två poäng efter varandra för att vinna ett game. Padelmatcher avgörs oftast i bäst av 3 set med tiebreak i varje set vid ställningen 6-6. Laget som först kommer till sju poäng vinner gamet och setet, under förutsättning att det är med en marginal av minst två poäng.